Συστήματα θέρμανσης

            Είναι ώρα καιρός να δούμε τα πράγματα σοβαρά. Είναι τραγελαφικό καινούριες πολυκατοικίες, με -υποτίθεται- αυτόνομη θέρμανση, να μην έχουν θέρμανση λόγω υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Πετρέλαιο τέλος!

            Ας ξεκαθαρίσουμε ότι το κράτος θα έχει πάντα υψηλή την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης λόγω του ερασιτεχνικού του τρόπου διοίκησης και της ανικανότητας εύρεσης ενναλακτικών πηγών εσόδων. Επιπλέον, δεν θα αλλάξει ο εγωκεντρικός χαρακτήρας του Έλληνα που δεν μπορεί να συζητήσει και να συμβιβαστεί με τον γείτονα του σε βασικά έστω θέματα. Συνέπεια αυτών των δυο είναι η αχρειστία των θερμαντικών σωμάτων στο σπίτι (ανεκμετάλλευτα χρήματα), η κατάλειψη χώρου από φορητές άλλες συσκευές, η μόλυνση της ατμόσφαιρας από καύση ακατάλληλων υλικών (αναλυτικά στο https://s60architects.gr/aithalomichli/).

Ενέργεια φιλική στο περιβάλλον

            Ασφαλώς και υπάρχουν καλύτερες επιλογές. Να αναζητήσουμε τις οικονομικές και οικολογικές μεθόδους θέρμανσης που σήμερα είναι αρκετές. Σε πολλά σπίτια που υπάρχει τζάκι, καίμε μόνο τα κατάλληλα προιόντα ξύλου και όχι χαρτιά, πλαστικά, ή άλλα ρυπογόνα δηλητήρια. Άν υπάρχει οικονομική δυνατότητα μετατρέπουμε το τζάκι σε ενεργειακό (τζάκι με σωληνώσεις σε όλο το σπίτι). Συμπληρωματικά ή καθολικά -σε σπίτια χωρίς τζάκι- χρησιμοποιούμε θερμοπομπούς (σε κάθε δωμάτιο έναν). Ακόμα υπάρχει το σύστημα αντλίας θερμότητας, η Γεωθερμία (ενεργειακή βιοκλιματική) και η Αιολική ενέργεια. Αυτά μπορούν να συνδεθούν και με φωτοβολταϊκά. Τέλος συμφέρον είναι και το φυσικό αέριο, που θα είναι πάντα φθηνότερο απ΄το αντιπεριβαντολλογικό πετρέλαιο. Απαιτεί βέβαια μια κάπως δαπανηρή εγκατάσταση στις παλιές πολυκατοικίες αλλά όχι στις μονοκατοικίες.

Ό,τι μας πλασάρουν άσκεφτα παίρνουμε

            Το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με τα μυαλά του Έλληνα που είναι κολλημένα ακόμα στα παλιά συστήματα θέρμανσης, αποτελεί την προτεινόμενη μόνιμη λύση θέρμανσης αφού δεν ενέχει έγκριση από άλλους, δεν απαιτεί δεξαμενή, έχει απεριόριστη διαθεσιμότητα, είναι οικονομικό, αποδοτικό, συνδυάζεται και με άλλες μονάδες ενέργειας (πχ: φωτοβολταϊκά). Είναι πάρα πολλά τα κτίρια με προεγκατάσταση για αυτό και με ελάχιστα χρήματα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν άμεσα (αναφερόμαστε στα σπίτια της τελευταίας δεκαπενταετίας).

            Προσοχή: όσοι έχουν μαγγάλια, φορητές ξυλόσομπες, σόμπες γκαζιού, σόμπες πετρελαίου, φορητά καλοριφέρ λαδιού, αερόθερμα, σόμπες αλογόνου, πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, πολύ παλιά κλιματιστικά, θερμάστρες, εγκληματούν, διότι είτε διακινδυνεύουν την ασφάλεια τους, είτε αιμοραγεί η τσέπη τους, είτε δε ζεσταίνονται επαρκώς, είτε ενέχουν συνδυασμό αυτών.

Πρέπει να ψάξουμε

            Το καλύτερο είναι να ενημερωθούμε για τις καινούριες μεθόδους (που αλήθεια, προήλθαν από χρόνια επιστημονική αναζήτηση), και να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μας. Το φυσικό αέριο δεν είναι το καλύτερο, αλλά αυτή τη στιγμή το πιο πραγματοποιήσιμο απ΄ τον Έλληνα που δεν ψάχνει σε βάθος.

Write the message