Πάντα συννεφιά…

            Αιολική ενέργεια: Ηλεκτρική ενέργεια/μηχανή που παράγεται μέσω του ανέμου. Ένας έλικας με πτερύγια σε κλίση περιστρέφεται απ’ τη δύναμη του ανέμου και φορτίζει μια γεννήτρια που αποθηκεύει φορτία ηλεκτρονίων (νόμος M. Faraday).

            Ηλιακή ενέργεια: Ηλεκτρική ενέργεια/μηχανή που παράγεται μέσω του Ήλιου. Πάνελ με κυψέλες πυριτίου θερμαίνονται από τον Ήλιο σχηματίζοντας κύκλωμα παραγωγής ηλεκτρικής τάσης.   

Τα χρησιμοποιούσαμε από παλιά, κι όμως…

            Διασχίζοντας την Ευρώπη θα συναντήσεις σε πολλές χώρες αιολικά πάρκα (σειρές με ανεμογεννήτριες) στις βουνοκορφές ή τις κοιλάδες, όπως και σειρές φωτοβολταϊκών εκτάσεων για την εκμετάλλευση των στοιχείων της φύσης στην δωρεάν παραγωγή ρεύματος. Οι Έλληνες πρωτοπόρησαν στο ειδικά στο μεσαίωνα με τους ανεμόμυλους στις Κυκλάδες. Όμως τον εικοστό αιώνα τους έκλεισαν και έκτοτε το παίρνουν από εργοστάσια. Αφού κάτι το έχεις δωρεάν γιατί να ξοδέψεις για να το παράγεις; Μάλλον γιατί είσαι νεοέλληνας! Η Ευρώπη στερείται σε ήλιο και άνεμο όλο τον χρόνο κι όμως έχει εκμεταλλευτεί αυτές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (συν την ανακύκλωση) στο έπακρον. Στην χώρα μας που έχει, ειδικά στις Κυκλάδες, απεριόριστο ήλιο και αγέρα όλο τον χρόνο γιατί δεν έχουν όλα τα νησιά ανεμογεννήτριες ή ανεμόμυλους σε λειτουργία και φωτοβολταϊκές πλαγιές; Γιατί συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά το ρεύμα ενώ θα μπορούσαν να το έχουν με πολύ μικρό κόστος;

Που κολλάει το θέμα;

            Ασφαλώς το ένα είναι ξένος δάχτυλος που δεν θέλει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας αλλά και οι εδώ συντεχνίες/συνδικαλισμός και το μονοπώλιο στη παραγωγή ρεύματος. Έτσι πληρώνουν κάποιους να εναντιώνονται στην τοποθέτηση με πρόσχημα την αισθητική υποβάθμιση του νησιού. Ακόμα θέλουν να γεμίσουν μ’ αυτά ένα νησί, για να ρευματοδοτήσουν όμως την Αθήνα αφήνοντας ελάχιστο στο νησί, απαξιώνοντας έτσι τους γηγενείς κατοίκους.

Ούτε τα βασικά!

            Ψάχνοντας για σπίτι σε διάφορες περιοχές των δυτικών προαστίων, διαπίστωσα με έκπληξη πως 9/10 ΔΕΝ είχαν ηλιακό θερμοσίφωνα. Και τα παλιά αλλά και τα καινούρια μέχρι πέντε ετών! Δηλαδή, δε φτάνει που βάζουν μια υποτυπώδη εξωτερική μόνωση (Dow), τσιγκουνιά και σε ένα τόσο καθημερινό αγαθό; Ένας ηλιακός κοστίζει 500-700€, το θερμοσίφωνο 90-150€ + 100€/έτος (μισή ώρα/μέρα).

            Ουσιαστικά λειτουργούμε σαν τυφλοί, σαν να ζούμε στη Νορβηγία ή τον Καναδά, να μην πω Ανταρκτική. Για μας έχει πάντα συννεφιά…

Write the message