Το σαλόνι

            Σε μια σειρά στηλών θα εμβαθύνουμε στον κάθε χώρο του σπιτιού (ή διαμερίσματος), εστιάζοντας στις αρχές λειτουργίας του, όπως και στην προτεινόμενη διακόσμηση/βελτίωση του. Ασχέτως πως έχουν αλλάξει ή εξελιχθεί οι χώροι κατοικιών τα τελευταία 60 χρόνια, οι σταθερές τους δεν αλλάζουν, μα εκσυγχρονίζονται. Δηλαδή, παλιά η κουζίνα αποτελούσε ξεχωριστός χώρος και δεν βρισκόταν απαραίτητα δίπλα στο σαλόνι, όμως τα τελευταία χρόνια αποτελεί ενιαίο χώρο με το σαλόνι. Στο μέλλον θα είναι διαφορετικά, οι αρχές τους όμως ίδιες.

Σημαντικότητα/χρηστικότητα

            Το σαλόνι είναι ο πρώτος χώρος που μπαίνουμε στο σπίτι. Γιατί; Επειδή είναι ο κοινόχρηστος για όλους εμάς και τους επισκέπτες. Συνεπώς χρειαζόμαστε έναν καλόγερο και μια παπουτσοθήκη ακριβώς μετά την πόρτα εισόδου. Μετά ακολουθεί το καθιστικό και η τραπεζαρία με την κουζίνα. Σε πολλά σπίτια που καθιστικό και κουζίνα βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια, η τραπεζαρία πρέπει να βρίσκεται στο σαλόνι λόγω του ότι η κουζίνα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι μικρή και διαφορετικής αισθητικής, αλλά και λόγω των μυρωδιών. Ακόμα ένας λόγος είναι το ότι το τραπέζι μπορεί να χρησιμοποιείται για παιχνίδια, συζητήσεις, περισσότερες θέσεις καθημένων. Στην περίπτωση των ενιαίων χώρων (σαλόνι-κουζίνα), φροντίζουμε να υπάρχουν πλατιοί διάδρομοι προσπέλασης και η τραπεζαρία να είναι δίπλα στην κουζίνα ώστε να σερβίρεται εύκολα αλλά και να χρησιμοποιείται για την καθημερινή βρώση (όχι πάσα ή δεύτερα μικρότερα τραπέζια).

Διακόσμηση

            Για να βελτιώσουμε τη διακόσμηση/χρήση των χώρων, προτείνεται με το που μπαίνουμε σπίτι, να ανάβουμε ένα μικρό φωτισμό για αρχή (εξοικείωση ματιών, ασφάλεια, οικονομία), να έχουμε φυτά εσωτερικού χώρου (αισθητική, περιβάλλον), τα οποία συνιστώνται και στην κουζίνα (κάποια απορροφούν μυρωδιές φαγητών). Επίσης να έχουμε λογικό αριθμό επίπλων αναλόγως χώρου, όχι υπερφόρτωση και όχι στενοί διάδρομοι, όχι περιττές/άσχετες καρέκλες γύρω απ’ το καθιστικό, δυο χρωματικές αποχρώσεις στο χώρο, καθιστικό με θέα το τζάκι ή το μπαλκόνι και όχι την τηλεόραση (ηρεμία, ξεκούραση, κοινωνικότητα). Η τελευταία προτείνεται να κρύβεται πίσω από καπάκι ή να ”συμμετέχει” στο χώρο ως κάδρο (μια εικόνα). Λίγα επιλεγμένα θεματικά κάδρα στον ένα τοίχο, ή μια τεράστια τρισδιάστατη ταπετσαρία πίσω απ’ το καθιστικό, είναι αρκετά για να ”γεμίσει” θέμα, και για μικρό σαλόνι, ένας καθρέπτης απ’ το πάτωμα κι απ’ πάνω για να μεγαλώσει το χώρο.

            Όσο καλό και να είναι το σαλόνι μας δεν θα διατηρείται έτσι αν δεν το προσέχουμε καθημερινά, δηλαδή να μην χαλάμε τις θέσεις των επίπλων, ν’ αλλάζουμε χωρίς μελέτη μεμονωμένα αντικείμενα, να μην επαναφέρουμε στην αρχική θέση ό,τι χρησιμοποιούμε. Αν σας προβληματίζει κάτι με το δικό σας σαλόνι ή έχετε τη δικής σας πρόταση μπορείτε να τη στείλετε στο email.

Write the message