Το μπάνιο

            Αυτός είναι ένας κοινόχρηστος χώρος με ιδιοτροπίες! Πρώτον, είναι ο μόνος κοινόχρηστος χώρος που αποθηκεύει προσωπικά αντικείμενα ο κάθε ένοικος του σπιτιού. Δεύτερον, είναι ο χώρος που θέλουμε χρόνο για να τον οικειοποιηθούμε, να τον ”εμπιστευτούμε” πριν τον χρησιμοποιήσουμε. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε επισκεφτεί σπίτια και το θέαμα ή η διάταξη σας απέτρεψε απ’ το να τον χρησιμοποιήσετε. Σκεφτείτε πόσοι από εμάς θα θέλαμε ιδιωτικό μπάνιο μόνο για εμάς. Άρα δικαιολογημένα πρέπει να ακολουθούνται οι αρχές λειτουργικότητας:

Διαρρύθμιση

            Η βασική αρχή είναι η σωστή σχεδίαση απ’ τον Αρχιτέκτονα ή Διακοσμητή. Δηλαδή, με το που ανοίγει η πόρτα, το πρώτο έπιπλο που θα αντικρίζουμε πρέπει να είναι ο νιπτήρας, αυτός που χρησιμοποιείται συχνότερα και ειδικά απ’ τους επισκέπτες. Η λεκάνη πρέπει να βρίσκεται αμέσως κοντά αλλά όσον το δυνατόν να μη φαίνεται ανοίγοντας την πόρτα. Η ντουζιέρα/μπανιέρα πρέπει να βρίσκεται στο ”βάθος” μιας και απαιτεί πολύ χώρο και χρησιμοποιείται λιγότερο. Αν υπάρχει πλυντήριο, μπιντές ή έπιπλο, καλό είναι να τοποθετούνται πίσω απ’ την πόρτα ή σε νεκρές πλευρές, ώστε να μην εμποδίζεται η πρόσβαση σε όλο τον χώρο. Η πρόσβαση είναι σημαντικότατο στοιχείο στο μπάνιο. Πρέπει να κινούμαστε άνετα και να υπάρχει ανεκτό κενό μεταξύ των συσκευών ώστε να καθαρίζεται άνετα και να μην τραυματιζόμαστε ή κάνουμε ζημιές στα έπιπλα. Πχ: σε μπάνια πλάτους<1,3μ, όλα τα έπιπλα σε ένα τοίχο με σειρά νιπτήρας-λεκάνη-άλλο-ντουζιέρα. Ακόμα μια σημαντική αρχή λειτουργίας και υγιεινής είναι το παράθυρο και ειδικά ο εξαερισμός. Οι υδρατμοί και οι μυρωδιές πρέπει να αποβάλλονται άμεσα για να μην μαυρίζουν οι τοίχοι, και να μην εισπνέουμε… Μην στριμώχνετε χίλια πράγματα στο μπάνιο και μην αγοράζετε μπανιέρα αν κάνετε όρθιοι μπάνιο.

Διακόσμηση

            Συνήθως τα μπάνια είναι διακοσμημένα καλά λόγω των έτοιμων σχεδίων σε πλακάκια, ψηφίδες, έπιπλα, είδη υγιεινής κτλ. Συμβουλή: για πλακάκια επιλέξτε μεγάλες διαστάσεις για να μην έχετε πολλούς αρμούς που βρωμίζουν, μακρόστενα σε φαρδύ μπάνιο, ψηλόστενα σε στενό. Η ψηφίδα είναι ωραία και σαν διακόσμηση ενός μέρους του τοίχου ή της ντουζιέρας. Υπάρχουν και παράγωγα ξύλου για μπάνιο όπου μπορείτε να δώσετε μια πιο φιλική αίσθηση, και η βάση στη ντουζιέρα να μην γλιστράει. Δεδομένου ότι τα περισσότερα είδη υγιεινής παράγονται σε λευκό, αποφύγετε το στους τοίχους. Ακόμα χρωματίστε τα παρελκόμενα (σαπουνοθήκη, πόμολα, βάζο για οδοντόβουρτσες, κρεμάστρες πετσετών, κτλ) σε ένα πιο έντονης απόχρωσης απ’ το χρώμα των πλακιδίων ή ακόμα καλύτερα σε ένα ξεχωριστό όπως το διάφανο, το χρωμέ, το χάλκινο, το μπλε κ.α.

            Ρωτήστε έναν ειδικό για να πάρετε μια ιδέα αλλά και το πώς μπορείτε να αποθηκεύετε πολλά πράγματα χωρίς να φράζετε όλο το δάπεδο του.

Write the message