Το μπαλκόνι

            …είναι η χαρακτηριστικότερη διαφορά των Μεσογειακών χωρών με τις κεντροβόρειες. Διακρίνεται σαν προέκταση του καθιστικού του σπιτιού, δηλ. ένα καθιστικό για τους ζεστούς μήνες, ένας μικρός κήπος, ένας ”δίαυλος” επικοινωνίας με την εξωτερική ατμόσφαιρα ή το περιβάλλον. Ο τεχνικός όρος είναι εξώστης, ή βεράντα όταν δεν προεξέχει από τον κάτω όροφο ή όταν πατάει στο έδαφος (επίγεια).

            Η αρχή λειτουργίας του εξώστη λοιπόν, είναι να προσφέρει ένα ασκεπές χώρο κατοικίας αποβάλλοντας την ”κλεισούρα”, ξεφεύγοντας δηλαδή απ’ το συνηθισμένο, αφήνοντας το μάτι και το μυαλό να ταξιδέψει μακριά, να εκμεταλλευτεί τα οφέλη ενός καλού καιρού. Ο εξώστης μπορεί να είναι μεγάλος και να έχει χρήση σαν καθιστικό εξωτερικού χώρου ή μικρός και να χρησιμεύει σαν ατομικός ηλιασμός, όρθια θέαση, ή κήπος.

Μέχρι το ’80

            Στις πολυκατοικίες ’50-’70, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία κατοικιών στα αστικά κέντρα, οι εξώστες είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στον ημιώροφο, και μακρόστενοι στους ανωτέρω ορόφους. Χρηστικά ανήκουν στην δεύτερη περίπτωση, αλλά δεν χρησιμοποιούνται παρά για άπλωμα ρούχων, τοποθέτηση γλαστρών, πλαστικών ερμαρίων. Αυτό συνέβη διότι πάνω στην οικοδομική έκρηξη για μεταστέγαση των προσφύγων απ’ τους πρόχειρους καταυλισμούς απαιτούνταν τετραγωνικά, και χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό τα κτίρια χτισθήκαν πάνω στην Ρυμοτομική γραμμή, με συνέπεια το μπαλκόνι να προεξέχει πάνω απ’ το πεζοδρόμιο. Έτσι δεν θα μπορούσε να είναι πάνω από 1μ πλάτος.

Κανόνες κατασκευής/χρήσης

            Στις μονοκατοικίες ή στις νεότερες οικοδομές, οι εξώστες βρίσκονται εντός της ρυμοτομικής γραμμής και έχουν ανεκτό μέγεθος και προσανατολισμό. Πρέπει να βλέπει νότο για να βάζει ήλιο και φως τον χειμώνα. Αυτό σημαίνει καλύτερη υγεία ενοίκων, αερισμός και μειωμένη κατανάλωση θέρμανσης. Για το καλοκαίρι συστήνεται μια περιμετρική τοποθέτηση μικρών φυτών ή λουλουδιών ώστε να δροσίζουν, να καθαρίζουν απ’ το καυσαέριο και να οξυγονώνουν τον εισερχόμενο αέρα. Το αντίθετο πετυχαίνεται τον χειμώνα, κρατούν κάπως το κρύο έξω. Προσοχή με τα φυτά και τα αντικείμενα στο μπαλκόνι. Οι γλάστρες, οι εργαλειοθήκες, το πέτρινο barbeque, τα σιδερένια τραπέζια, είναι αρκετά βαριά. Μην υπερφορτώνετε με πολλά απ’ αυτά, σκεφτείτε ότι ένας μέσος εξώστης 7μ² αντέχει 1,5-1,7τ.

Διακόσμηση

            Συστήνεται πλαστικό ή ξύλινο καθιστικό σε χρώμα απ’ τον τοίχο ή το δάπεδο και αποσπώμενα υφασμάτινα μαξιλάρια. Για τις επίγειες βεράντες, καθιστικό αιώρα ή κούνια, και αναρριχώμενα φυτά στα πλάγια και επάνω. Τέλος, άσπρα/χρωματιστά σποτ δαπέδου LED θα δώσουν μια άλλη ευχάριστη νότα το βράδυ στο μπαλκόνι, ειδικά βλέποντας από το εσωτερικό του σπιτιού προς τα έξω.

Write the message