Αγοράζοντας Διαμέρισμα

            Πως αποφεύγουμε τις παγίδες; Τι κανόνες ακολουθούμε; Με ποια κριτήρια επιλέγουμε; Η διαδικασία είναι παρόμοια για κάθε αγορά οποιουδήποτε προιόντος. Δηλαδή, με τη μεθοδολογία που πρέπει ν’ αγοράζουμε ρούχα, ηλεκτρονικά, καλλυντικά, έτσι να κάνουμε και για το σπίτι.

Τα βήματα

            Πρώτα κάνουμε έρευνα αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι διαβάζουμε έντυπα του κλάδου για να ενημερωθούμε για τις κατηγορίες και τα χαρακτηριστικά των κατοικιών. Μιλάμε για το τι είναι 2άρι, 3άρι, μονοκατοικία, διαμέρισμα, αυτόνομη θέρμανση, διαμπερές, ο τάδε προσανατολισμός, η τάδε μόνωση, , τι είναι ο ημιυπαίθριος, τα είδη θέρμανσης, κτλ.

            Κατόπιν συμβουλευόμαστε έναν Αρχιτέκτονα ή Διακοσμητή, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει για το ποιο από τα είδη ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας σε συνδασμό και με τα χρήματα μας. Σ’ αυτή τη διαδικασία ο ειδικός βγάζει συμπέρασμα από ένα συνδυασμό ερωτηματολογίου και ψυχομετρικών τέστ, ή απ’ την εμπειρία του.

            Τρίτον ψάχνουμε διαδικτυακά το είδος σπιτιού που έχουμε καταλήξει και μόνο χωρίς να παρεκκλίνουμε προς τα πάνω (όπως είναι το χούι του Έλληνα). Απομονώνουμε μέχρι 10 από αυτά, που έχουν και πραγματικές φωτογραφίες του εσωτερικού, και τα δείχνουμε στον Αρχ/να ή Διακ/τή για να τα ελένξει και να επιβεβαιώσει τα 5-6 προτεινόμενα.

            Τέταρτον, τα επισκεπτόμαστε παρουσία του ειδικού και ελέγχουμε αν πληρεί τα χαρακτηριστικά που θέλουμε. Είναι πολύ σημαντικό σημείο η παρουσία του ειδικού διότι το έμπειρο μάτι του θα δει την κτιριακή καταπόνηση από καιρικά φαινόμενα ή τους προηγούμενους ενοίκους, ύποπτες μαυρίλες στους τοίχους, ανορθόδοξες γωνίες μεταξύ δωματίων, διαδρόμους με εμπόδια, κακή εισροή ή απουσία φωτός/ήλιου, λάθος διάταξη επίπλων, στενά δωμάτια κτλ. Τυχόν διορθώσεις μπορεί να κοστίσουν τόσα χρήματα που θα μετανιώσετε σίγουρα. Επίσης θα μπορεί να σας κάνει μια έγκαιρη εκτίμηση κόστους διαμόρφωσης του διαμερίσματος στα μέτρα σας, οπότε θα έχετε τελικό κόστος κτήσης για να προγραμματίσετε ιδανικά τη ζωή σας.

Τελική επιλογή

            Αφού καταλήξουμε σε 2 από αυτά, τα ξαναεπισκεπτόμαστε και ζητάμε από τον ιδιοκτήτη σχέδια και συμβόλαια της ιδιοκτησίας, με σκοπό να τα ελένξει ο Αρχιτέκτονας και ο δικηγόρος ώστε να αποφύγουμε πιθανή απάτη με μπερδεμένα κληρονομικά ή να δώσουμε χρήματα σε έναν άσχετο με την ιδιοκτησία. Στην ενοικίαση προσέχουμε να καταγραφούν/επισκευαστούν οι ζημιές από τον ιδιοκτήτη πριν, ώστε να μη μας τις φορτώσει μετά. Επιλέγουμε αυτό με τους συμφέροντες όρους.

Write the message