Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Γιατί δε βρίσκουμε έγγραφα του κτιρίου μας;

Γιατί αργούν να μας τα στείλουν;

Γιατί να χρεωνόμαστε κάθε φορά ακριβές εκτυπώσεις και να υπάρχει σπατάλη χαρτιού;

Γιατί αργεί μήνες να βγει μια άδεια;

Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος πολεοδομίας στην αποπεράτωση;

Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος πολεοδομίας για αυθαίρετα;

 

Ένοχο παρελθόν

Η υποστελέχωση πολεοδομιών, η ανικανότητα και εκπαιδευτική ανεπάρκεια των υπαλλήλων της, η πολιτική απραξία, οι ανενημέρωτοι πολίτες, δημιούργησαν έναν κυκεώνα ταλαιπωρίας στην εύρεση και ανάκτηση εγγράφων για δικαιοπραξίες ή πολεοδομικές πράξεις, με αποτέλεσμα να παίρνει από μέρες εώς μήνες η παραλαβή εγγράφων κτιρίου ή έκδοση πράξεων με μεγάλες οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες στην οικοδομική και οικονομική δραστηριότητα της κοινωνίας.

 1. Οι υπάλληλοι που εκδίδουν άδειες, έγγραφα ή συντηρούν το αρχείο αδειών, είτε δεν έχουν τα τεχνολογικά μέσα ή επάρκεια προσωπικού για να τελέσουν τις διαδικασίες και να προσέχουν το αρχείο, είτε όταν υπάρχουν δεν έχουν την κατάρτιση να την χρησιμοποιήσουν. Έτσι συνεχώς αυξάνει ο χρόνος διεκπεραίωσης και στη χειρότερη περίπτωση έχουμε χαμένο ή κατεστραμμένο αρχείο και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και οι υπηρεσίες. Επίσης είναι λιγότερες οι διαθέσιμες ειδικότητες από αυτές που απαιτούνται για την έκδοση άδειας δόμησης. Πόσο μάλλον για έλεγχο στα εργοτάξια ή τις αυθαίρετες. Εδώ λειτουργούν αυθαίρετα δημόσια κτίρια!
 2. Οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για την οικονομία και τους πολίτες αλλά για το άμεσο δικό τους κέρδος που απορρέει από τον αλόγιστο διορισμό, την μη αγορά εξοπλισμού, την αυθαίρετη δόμηση, την αλόγιστη έκδοση αδειών χωρίς τελικούς ελέγχους, τις απ’ ευθείας αναθέσεις.
 3. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται να μάθουν ότι η αγορά διαμερίσματος κτιρίου πρέπει να συνοδεύεται και από τα σχετικά πολεοδομικά έγγραφά και ΟΧΙ μόνο το συμβόλαιο. Έτσι όταν απαιτηθεί θα προστρέξουν στην πολεοδομία όπου πιθανώς να μη τα βρουν όλα, ή να είναι σε κακή κατάσταση, και σίγουρα να χάσουν αρκετό χρόνο. Κι αν δεν υπάρχουν καθόλου όπως συμβαίνει με τους περισσότερους φακέλους πριν το 1970; Θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολλά χρήματα για την επαναπαραγωγή τους. Όσοι όμως ήταν προνοητικοί και τα ζήτησαν, δεν θα κουραστούν και δε θα πληρώσουν.

 

Η λύση

Η ψηφιοποίηση φακέλων είναι επιτακτική αλλά μη υλοποιήσιμη με τις παρούσες συνθήκες. Έτσι οι πολιτικοί σκέφτηκαν πάλι την εύκολη λύση: να το μετακυλήσουν στους ιδιώτες μηχανικούς με χρέωση του πολίτη! Ναι, τα εγκλήματα του κράτους τα φορτώνουν στον πολίτη σαν δικά του! Νομοθετήθηκε λοιπόν με τον Ν.4495/17 άρθ.52-61 και λειτούργησε οριστικά τον 4/2022 (!) υποχρεώνοντας τους πολίτες για κάθε συναλλαγή να πληρώνουν για την ανάρτηση των εγγράφων της ιδιοκτησίας τους στο ψηφιακό σύστημα του ΤΕΕ.

 

 

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου;

 

΄΄Μια ψηφιακή πύλη όπου είναι αποθηκευμένα όλα τα έγγραφα που αφορούν ένα ακίνητο ή μια ιδιοκτησία΄΄.

Ποια είναι τα αρχεία;

 • Οικοδομική Άδεια, Τροποποιήσεις, Τακτοποιήσεις
 • Τοπογραφικό Διάγραμμα
 • Διάγραμμα Κάλυψης/Δόμησης
 • Κατόψεις, Όψεις, Τομές
 • Ξυλότυποι/Τεύχος/Στατική Μελέτη/Τεχνική Έκθεση Στατικού Ελέγχου
 • Μελέτη Ηλεκτρολογικών & Υδραυλικών εγκαταστάσεων (εάν υπάρχουν)
 • Πίνακας Χιλιοστών Ιδιοκτητών
 • ΚΑΕΚ (Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα Ανάρτησης)
 • Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
 • Αριθμοί μετρητών Ρεύματος και Νερού
 • Συμβόλαιο ιδιοκτησίας

 

Ποια είναι τα οφέλη;

 

 1. Όλα τα έγγραφα του ακινήτου σας είναι συγκεντρωμένα μαζί σε μια διεύθυνση και δεν κινδυνεύουν από καταστροφή. Επιτέλους αξιοπιστία και τάξη.
 2. Ο Μηχανικός σας είναι υπεύθυνος να ενημερώνει αυτόν τον ψηφιακό φάκελο ανεβάζοντας τα νέα έγγραφα και σας αποστέλλει το αποδεικτικό ΗΤΚ όπου φαίνονται όλα (δε μπορεί να σας κοροϊδέψει).
 3. Τώρα, ό,τι έγγραφο χρειάζεστε είναι στον υπολογιστή σας. Έχετε άμεση πρόσβαση και μηδενικό χρόνο αποστολής τους όπου χρειαστεί. Τέλος η ανευθυνότητα-ταλαιπωρία με τις πολεοδομίες!
 4. Οποιαδήποτε εργασία χρειάζεται, ο αρμόδιος (συμβολαιογράφος, μηχανικός, ελεγκτής) επισκέπτεται αυτή τη πύλη και δεν σας απασχολεί. Ο ελεγκτής της πολεοδομίας μπορεί να ανακτά ό,τι αρχείο χρειάζεται και από οποιοδήποτε κτίριο επί τόπου στην αυτοψία από ένα tablet.
 5. Τέλος η σπατάλη χαρτιού και τα έξοδα εκτύπωσης/αποστολής.
 6. Δεν μπορεί κάποιος να παραποιήσει έγγραφο ή να σας κοροϊδέψει με ¨δικά του παραποιημένα σχέδια¨ γιατί είναι δημοσιοποιημένα και τα βλέπουν πολλοί.

 

Στη πράξη

Η λειτουργία της ξεκίνησε με πολλά προβλήματα:

 • Δεν είναι οι υπάλληλοι-συμβολαιογράφοι-Μηχανικοί εξοικειωμένοι-καταρτισμένοι με τους υπολογιστές με αποτέλεσμα τα κακής αναγνωσιμότητας και επεξεργασιμότητας εισαγόμενα σαρωμένα έγγραφα, τα κενά σε κύριες πληροφορίες και έγγραφα,
 • Το σύστημα είναι δύσκολο στη διαχείριση, αργό στα βήματα καταχώρησης, κολλάει ή πέφτει συνέχεια, δυσνόητο, χωρίς επαρκής επεξηγήσεις για κάθε επιλογή, κ.α.
 • Τα πιο σημαντικά: ΔΕΝ διασταυρώνει άλλες ίδιες καταχωρήσεις, ΔΕΝ επικοινωνεί με τις άλλες συγγενείς πλατφόρμες (άδειες, αυθαίρετα), ΔΕΝ ελέγχεται από το ίδιο το σύστημα η ψευδής καταχώρηση στοιχείου ή εγγράφου.

Ωστόσο κάποια στιγμή αυτά θα λυθούν και αυτή η άμεση ανεύρεση οποιουδήποτε στοιχείου χρειαστεί για κάθε ακίνητο θα συμβάλει δραστικά στην επιτάχυνση της οικιστικής οικονομίας προς όφελος όλων.

Φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος

 

Είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο. Ένα σπίτι που καταναλώνει xkWh, ξαφνικά να έρχεται λογαριασμός που να δείχνει 4xkWh. Υπάρχει και πιο παράλογο, να έρχονται λογαριασμοί  σε ακατοίκητα.

Γιατί συμβαίνουν;

            Πρώτον, η πιο πιθανή αιτία είναι η λάθος καταμέτρηση του υπαλλήλου ΔΕΔΔΗΕ. Δεύτερον, ρευματοκλοπή από τρίτους. Τρίτον, διαρροή μέσα στο σπίτι από ελαττωματική καλωδίωση ή χαλασμένη ηλεκτρική συσκευή. Τέταρτον και σπάνιο, χαλασμένος μετρητής ΔΕΔΔΗΕ. Πέμπτον, λάθος υπολογισμοί στα κεντρικά του ΔΕΔΔΗΕ.

Πως μπορώ να προστατευτώ;

Αν αυτά συμβαίνουν στο κτίριο που κατοικούμε/εργαζόμαστε μπορούμε να προστατευτούμε κάνοντας κάποια από τα παρακάτω:

 1. Αλλάζοντας τον μετρητή σε ψηφιακό.
 2. Ελέγχοντας τον μετρητή μηνιαίως και φωτογραφίζοντας τον (με ημερομηνία πάνω στη φωτο).
 3. Ελέγχοντας τους λογαριασμούς κάθε φορά, να είναι συνέχεια του προηγουμένου.
 4. Οι πόρτες του ερμαρίου να έχουν κλειδαριά.
 5. Μικροκάμερα με wi-fi μέσα στο ερμάριο.

Αν αυτά συμβαίνουν σε κτίριο που είναι μακριά και δεν κατοικείται ή δε το επισκεπτόμαστε;

 1. Κάνουμε διακοπή ρεύματος (εγώ θα το αφαιρούσα).
 2. Εάν δεν γίνεται διακοπή, αλλάζω τη διεύθυνση αποστολής λογαριασμών σε αυτή που κατοικώ ή καλύτερα κάνω λογαριασμό στην ιστοσελίδα του παρόχου.
 3. Επισκέπτομαι 2 φορές τον χρόνο το ερμάριο για επαλήθευση μη αλλαγής της μέτρησης.
 4. Μικροκάμερα με wi-fi μέσα στο ερμάριο.

Με αυτά σιγουρεύουμε ότι θα προλάβουμε το συμβάν στην αρχή του και επιπλέον θα έχουμε συντριπτικά στοιχεία απαλλαγής μας από φουσκωμένους λογαριασμούς.

Τι γίνεται όμως εάν δεν τα έχω κάνει και μου συμβεί;

Τότε πρέπει να αποδείξουμε το αδύνατο του πράγματος.

 1. Φέρνουμε έναν πιστοποιημένο Ηλεκτρολόγο να ελέγξει μετρητή, καλωδιώσεις και συσκευές στο σπίτι. Καταγράφει τα δεδομένα-ευρήματα.
 2. Καλούμε τον ΔΕΔΔΗΕ να ελέγξει τον μετρητή.
 3. Αμέσως φωτογραφίζουμε τον μετρητή και το ίδιο μια φορά εβδομαδιαίως και για 1 Μήνα ώστε να φανεί αν ‘’τρέχει’’.
 4. Ελέγχουμε τους τελευταίους 4 λογαριασμούς (αν δεν τους έχουμε ζητάμε αντίγραφα από τον πάροχο). Έχει διαφορά στο να υπάρχει σταδιακή αύξηση κατανάλωσης με μια ξαφνική υπέρογκη αύξηση. Η τελευταία θα μας δώσει ένα καλό υπερασπιστικό επιχείρημα: <<Δηλαδή πως ένα σπίτι που καταναλώνει κάθε χειμώνα x ξαφνικά κατανάλωσε 4x;>>.
 5. Μιλήστε με ένα δικηγόρο.

Δυστυχώς μέχρι να μπουν ψηφιακοί μετρητές θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην φτάνουμε στο τελευταίο στάδιο με ένα φουσκωμένο λογαριασμό στα χέρια. Τότε θα υποστούμε τεράστια ταλαιπωρία, με ατέλειωτες τηλεφωνικές ώρες, δικαστήρια, σύγχυση, και στο τέλος στη καλύτερη περίπτωση να μας κάνουν ένα συμψηφισμό χρέους.

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, Βάρκιζα

Ανακαίνιση διαμερισμάτων για δημιουργία καλοκαιρινών ενοικιαζόμενων κατοικιών. Η δυσκολία του μακρόστενου σχήματος αντιμετωπίστηκε με έξυπνη χωροθέτηση της κουζίνας και παράλληλη προώθηση του φυσικού φωτός βαθιά στο διαμέρισμα.

Ενοικιαζόμενο δωμάτιο, Σαντορίνη

Ανακαίνιση με διακόσμηση δωματίων ενοικίασης για τουρισμό. Σχεδιάστηκε ακολουθώντας το κυκλαδίτικο στυλ, ενώ ενσωματώθηκε στη μορφολογία εδάφους σαν ένας όγκος. Το υπνοδωμάτιο μεταφέρθηκε επάνω για να απολαμβάνει πανοραμική θέα σε όλη τη Χώρα. Επιλέχτηκαν λεπτεπίλεπτα διακοσμητικά στοιχεία που να μην αλλοιώνουν το βασικό στυλ.

Εξοχική κατοικία, Ανάβυσσος

Πρόταση κατασκευής κατοικίας στην Ανάβυσσο. Σχεδιάστηκε μοτίβο παραλληλογράμμων που δημιουργεί παιχνίδι με τις σκιές αλλά συνάμα να περνάει όσο φως χρειάζεται μελετημένο με ecotech. Αντί να επιλεγεί η οριζόντια δόμηση, ακολουθήθηκε το ανάπτυγμα της μεζονέτας για καλύτερη θέα, ήλιο, αλληλεπίδραση καθιστικού με εξώστη ορόφου.

Αποκατάσταση κτιρίου, Μοσχάτο

Αποκατάσταση και ανακαίνιση εγκαταλελειμένου κτίρίου μετα-μοντερνισμού. Στόχος ήταν να φρεσκαριστεί, να προσαρμαστεί στη μοντέρνα σχεδίαση χωρίς να χάσει το αρχικό του στυλ. Προτιμήθηκε η διαρρύθμιση μεζονέτας με αλλελιλεπίδραση μεταξύ των χώρων, δυείσδηση του φωτισμού βαθιά στο κτίριο, διακόσμηση κύρους και εποχής ταυτόχρονα.

Κατοικίες, Λευκάδα

Κατασκευή δυο υπόγειων κατοικιών με έμφαση στη διάχυση του φωτισμού. Επίσης δόθηκε προσοχή στην τέλεια εκμετάλλευση του χώρου. Το καθένα απέκτησε τη δική του χρωματική ταυτότητα.

Πράσινη Ταράτσα, Αθήνα

Μετατροπή ταράτσας σε ένα μικρό αλσύλιο ελεύθερου χρόνου. Δέντρα, νερό, βότσαλα, καθιστικά, ξύλο, συνθέτουν ένα περιβάλλον ξεκούρασης για τους μεγάλους, παιδότοπου για τα παιδιά, οξυγόνου ενάντια στο καυσαέριο, δροσισμού το καλοκαίρι και ομορφιάς.

Botanic Park, Leicester

Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και ανακατασκευή αχρησιμοποίητης γέφυρας σιδηροδρόμων για δημιουργία πράσινου θεματικού πάρκου ”Εκθεσης Βοτανικών φυτών και λουλουδιών”. Η γέφυρα στολίζεται με γυάλινα φύλλα δέντρων, η κεντρική σκάλα σε σχήμα γύρης λουλουδιού. Κάτω, ο χώρος μες στα φυτά, τα δέντρα, παρέχει ένα ευχάριστο περίπατο στους πολίτες. Οι ανεμογεννήτριες παράλληλα στο ποτάμι προμηθεύουν ενέργεια το πάρκο αλλά και αποθηκεύουν για τη πόλη.

Theatre Studios, Leicester

Πρόταση κατασκευής βιοκλιματικού Κινηματοθέατρου στα περίχωρα της πόλης, δυναμικότητας 300 θέσεων, με παρασκήνια, studio booth, γραφείο συσκέψεων, καφέ, αίθουσα αναμονής και εκδηλώσεων.
Το κτίριο έχει ειδικό σχεδιασμό φυσικού αερισμού, ελεγχόμενης διείσδυσης ηλιακού φωτός, φωτοβολταϊκά στην οροφή.

Μεμονωμένοι χώροι

Δείγματα μεμονωμένων χώρων.

 

Η Αρχιτεκτονική τέχνη

            Read More »

Αρχιτεκτονικό Γραφείο

Βιοκλιματικό διαμέρισμα

Αποπεράτωση ημιυπογείου διαμερίσματος Βιοκλιματικής κατασκευής.

Δεδομένου ότι το μισό διαμέρισμα βρίσκεται εντός της γης, έπρεπε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα. Αυτά ήταν: υγρασία εδάφους, ραδόνιο εδάφους (τοξικό), φυσικού αερισμού, έλειψη φυσικού φωτός και ηλίασης, θορύβου στις αποχετεύσεις, κρύου περιβάλλοντος.

Στη σχεδίαση μελετήθηκαν όλοι οι ανωτέρω παράγοντες και αντιμετωπίστηκαν με φυσικά υλικά ή έξυπνες οικονομικές λύσεις που υπάρχουν χρόνια ή με νέα τεχνολογικά προϊόντα. Περισσότερα για το πως επισκεφτείτε το ανάλογο άρθρο εδώ ή το γραφείο.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Πάντα συννεφιά…

Συστήματα θέρμανσης

Κοινόχρηστοι χώροι

Το μπαλκόνι

Το υπνοδωμάτιο