Το υπνοδωμάτιο
Δεν είναι πάντα ο απόλυτα ιδιωτικός χώρος του σπιτιού, καθώς απαντάται σε διαφορετικά είδη μεγεθών και χρήσεως. Μπορεί να είναι η γνωστή σε όλους μας κρεβατοκάμαρα με το διπλό κρεβάτι, μπορεί να είναι ένα δωμάτιο ενήλικα ή παιδικό με μονό κρεβάτι, αλλά μπορεί να είναι και χώρος με δυο ή περισσότερα κρεβάτια, δαπέδου ή σε κουκέτα. Είθισται, σε μεγάλα μεγέθη, να περιλαμβάνει και λουτρό, ή ακόμα και καθιστικό, τζάκι, κ.α.
Διαρρύθμιση
Ο χώρος αυτός έχει μεγάλη ανάγκη από φυσικό φωτισμό και ανοίγματα για ανανέωση αέρα και πρόσβαση ηλιακού φωτός. Αυτά συμβάλλουν στο καλύτερο φυσικό περιβάλλον ύπνου. Σε ένα τέλειο σχεδιασμό, η πόρτα πρέπει να συνδέεται με τη μπαλκονόπορτα μέσω ενός ευθύ διαδρόμου πλάτους ≥0,9μ. Οι διάδρομοι δεν πρέπει να κάνουν κύκλους γύρω από έπιπλα, και να είναι καθαροί από εμπόδια. Το προσκέφαλο -αν γίνεται- να κοιτάζει ανατολή. Η απόσταση ντουλάπας-κρεβατιού να είναι ≥0,7μ.
Ειδικά: διπλό δωμάτιο≥13μ², με κρεββάτι πλάτους 1,4-1,6μ, ντουλάπα 1,6Χ0,6μ, τουαλέτα (έπιπλο). Επιπλέον για γραφείο, +2μ². Για ενσωματωμένο λουτρό, προσθέτουμε άλλα 3μ² (ντουζιέρα) ή 4μ² (μπανιέρα). Το μονό δωμάτιο ≥9μ² για ενήλικα, ≥10μ² για παιδιά (καλύτερα να έχουν χώρο για παιχνίδι στο δωμάτιο τους και όχι σε διαδρόμου ή το σαλόνι). Σε δωμάτια με περισσότερα κρεβάτια, προσθέτουμε 3μ² για κάθε κρεβάτι (πχ: τριπλό ≥16μ²). Το παιδικό/εφηβικό, θέλει για κάθε μέλος ντουλάπα 1Χ0,55μ, κρεβάτι, χώρο παιχνιδιού, ένα γραφείο, και μια μικρή βιβλιοθήκη με αποθηκευτικούς χώρους. Κανόνας: δεν στριμώχνουμε έπιπλα/πράγματα όπου υπάρχει λίγος ελεύθερος χώρος ώστε μετά να βρίσκει η μπαλκονόπορτα, να μην ανοίγει τελείως η πόρτα εισόδου, να μην μπορούμε να περάσουμε στο κρεβάτι κτλ.
Διακόσμηση
Το δωμάτιο είναι λάθος να το θεωρούμε ως ο ιδιωτικός χώρος του σπιτιού. Στη κρεβατοκάμαρα έχουμε δυο πρόσωπα, και στα παιδικά από 1-3. Άρα η διάταξη και διακόσμηση πρέπει να απευθύνεται σε τουλάχιστον δυο άτομα εξαιρουμένου του μονού δωματίου. Στο διπλό λοιπόν, ως δωμάτιο ”δημιουργίας” αλλά και ξεκούρασης, πρέπει να αποπνέει μια ευχάριστη αλλά ζωντανή ατμόσφαιρα με χρωματικές ή εικαστικές πινελιές προσαρμοσμένες στη προσωπικότητα του ζευγαριού. πχ: σε ένα ζευγάρι μετρημένο, ουδέτερο χρωματισμό όπως μπεζ ή γκρι , πινελιές σε σκούρο μπλε ή ασημί, πίνακες τοπίων. Δεύτερο παράδειγμα: σε πιο εξωστρεφές κοινωνικό ζευγάρι, έντονο μπορντό ή κόκκινο με πινελιές άσπρο ή χρυσό και πίνακες αφαιρετικούς ή σύνθεση. Τα μονά δωμάτια πρέπει να σχεδιαστούν είτε με ένα αγαπημένο θέμα των παιδιών (Spiderman), είτε με δυο έντονα χρώματα που να υπάρχουν και στα έπιπλα. Σε διπλά-τριπλά δωμάτια με μίξη φύλλων διαλέγουμε ένα κοινό ή ουδέτερο θέμα όπως ”παιδικό δάσος”. Μην ξεχνάτε το ταβάνι! Είναι ένας μεγάλος χώρος που εκμεταλλευόμενος θα μπορεί να δώσει διπλή αίσθηση ευχαρίστησης.
Αν χρειάζεστε περισσότερες διευκρινήσεις ενημερώστε για να επανέλθουμε.
Write the message
You must be logged in to post a comment.