Το οικόπεδο
Πριν μπούμε στην ανάλυση για τους νόμους και τα αυθαίρετα, πρέπει να κατανοήσουμε τον προορισμό του οικοπέδου/γεωτεμαχίου. Η κατάτμηση της γης γίνεται για να αξιοποιηθεί το έδαφος, κυρίως ως προς την καλλιέργεια ή την οικοδόμηση.
Όταν αποκτούμε ένα γεωτεμάχιο, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γη γεωργικά ή κτηνοτροφικά, κτλ. Όμως, πανελλαδικά στα χωριά, εκτός της μικρής αγροτικής αποθήκης, χτίζονται κανονικές κατοικίες, άναρχα, χωρίς μελέτη, δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικισμούς, χωριά, κωμοπόλεις. Το σύνηθες είναι να κόβει ο ιδιοκτήτης το κτήμα σε πολλά μικρά τεμάχια (εξ’ αδιαιρέτου) και να τα πουλά, φυσικά για μελλοντικές κατοικίες. Το βρόχινο νερό πλέον δεν συγκρατείται απ’ το έδαφος, δεν βρίσκει το φυσικό ποτάμι να χυθεί, δεν ποτίζει το δάσος, αλλάζει η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τα σπίτια δεν έχουν σωστό προσανατολισμό, μόνωση, προστασία, κανονικό δρόμο πρόσβασης κτλ. Αποτέλεσμα; Πλημμύρες, μεγάλες απαιτήσεις κλιματισμού, ασχήμια, δυσκολία πρόσβασης, κακή σχέση με το φυσικό περιβάλλον, κ.α.
Οικόπεδο νοείται η έκταση γης μες στο πολεοδομικό σχεδιασμό. Εδώ λοιπόν, οικοδομικά τετράγωνα έχουν χωριστεί σε οικόπεδα ποικίλων μεγεθών για ανοικοδόμηση. Δυστυχώς οι νομοθέτες μη θέλοντας να δυσαρεστήσουν κανένα, τα νομιμοποιούν όλα για οικοδόμηση ασχέτως οικοδομικής επάρκειας. Δηλαδή: Μια πολυκατοικία ή σπίτι για να μπορεί να έχει επαρκή εξαερισμό, φωτισμό, κήπο, άνεση κατοίκισης, βιοκλίμα κτλ. πρέπει να μην είναι μικρότερο από μισό στρέμμα. πχ: ένα οικόπεδο 200τμ δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους κανόνες. Αλλά στην Ελλάδα μετράνε μόνο τα τετραγωνικά…
Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει με σκληρό τρόπο την αλήθεια. Όλοι διαμαρτυρόμαστε για την ασχήμια των πόλεων, τα ενεργοβόρα κτίρια, τους μη λειτουργικούς χώρους, το θόρυβο, τον ελλιπή φωτισμό και αερισμό, τις συχνές βλάβες, το καθημερινό κόστος, κτλ. Γιατί όμως τα ακριβοπληρώσαμε κι όλας (ειδικά τα κατασκευής 1998-2007);
Όταν αγοράζουμε ένα αγαθό ρωτάμε έναν ειδικό, κοιτάμε τις προδιαγραφές, …στο κτίριο όμως τα ξέρουμε εμείς ΟΛΑ…
Write the message
You must be logged in to post a comment.