Προσδοκίες 2015

            Ν.4178/13 Αυθαίρετα: Ψιθυρίζεται παράταση ενός έτους λόγω της αργοπορείας ενσωμάτωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων στις πολεοδομίες και στο υπουργείο, για τη ‘’νέα εποχή’’ ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης όλων των συναλλαγών (άδειες, τακτοποιήσεις κτλ.). Στην πραγματικότητα οι υπάλληλοι αντιδρούν σκληρά σε αυτήν την αλλαγή λόγω του ότι: πρώτον, είναι πολύ μεγάλοι ηλικιακά για να μάθουν χειρισμό υπολογιστή και ηλεκτρονικών μέσων επεξεργασίας (κι όμως παίρνουν επίδομα χρήσης!), δεύτερον, θα χάσουν τελείως το ‘’φακελάκι’’, τρίτον, με τις συνεχείς εθελουσίες και τις αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις υπάρχει αλαλλούμ στο ποιοι θα μείνουν για να μετατεθούν-εκπαιδευτούν, και τέταρτον, ΔΕΝ έχουν συνδεθεί ακόμα ηλεκτρονικά οι δημόσιες υπηρεσίες μαζί τους.

Πάγια πρακτική

            Δημόσιο: Είναι λυπηρό, στο 2015 να είναι κατεβασμένα τα τηλέφωνα στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης είναι λυπηρό φαινόμενο η αγένεια των περισσότερων υπαλλήλων τους. Ακόμα οι διευθυντές των υπηρεσιών να μην ενδιαφέρονται στο ελάχιστο να οργανώσουν λίγο καλύτερα τον χώρο της αρμοδιότητος τους, ώστε να κατευθύνεται/ενημερώνεται ο κόσμος στο σωστό γραφείο και να εξυπηρετείται χωρίς ανεβοκατεβάσματα ορόφων (αλήθεια ποια υπηρεσία έχει γραφείο υποδοχής;)

Τα λάθη

            Θέρμανση: Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα αν δεν αλλάξουμε εμείς. Έχουμε άλλη μια ευκαιρία σε 22 μέρες. Αν τη χάσουμε κι αυτή, του χρόνου δεν θα έχουμε χρήματα ούτε καυσόξυλα και θα κυκλοφορούμε με τις κουβέρτες στο σπίτι! Τον Δεκέμβριο έκανα αρκετές επισκέψεις σε σπίτια -διαφορετικών συνοικιών- λόγω των εορτών, και πιστοποίησα αυτά που γράφτηκαν στη προηγούμενη μας στήλη. Τα περισσότερα σπίτια καίνε στα τζάκια ό,τι βρουν, κάποια χρησιμοποιούν σόμπες γκαζιού, κάποια αερόθερμα και σόμπες αλογόνου, αλλά όλα είναι κρύα. Οι ηλικιωμένοι υποφέρουν. Η κατάσταση είναι τραγική.

Λάθος νομοθέτηση

            Εγωιστικοί Νόμοι: Με το μέτρο της αύξησης των τελών κυκλοφορίας (ειδικά στα 1.000 και 2000κ.εκ.) πολύς κόσμος κατέθεσε πινακίδες. Το μέτρο απέτυχε οικονομικά. Το προηγούμενο θα έφερνε περισσότερα έσοδα. Οι πωλήσεις νέων καταβαραθρώθηκαν και η απώλεια εσόδων για το κράτος ήταν τεράστια. Κι όμως δεν μείωσε τον φόρο στα καινούρια για να τα κάνει πιο ελκυστικά. Με τον ΕΝΦΙΑ είσπραξε καταχρηστικά πολλά δις, όμως δεν ‘’κίνησε’’ την οικονομία. Θα μπορούσε να τα έχει τα ίδια έσοδα μέσω απαλλαγής ίδιου ποσού με τον ΕΝΦΙΑ σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και χαμηλότοκη εξόφληση του υπολοίπου. Το κράτος θα εισέπραττε από τις εργασίες, θα κινόταν κάπως η οικονομία, αλλά και ο κόσμος θα γλίτωνε σε έξοδα θέρμανσης-ψύξης. Αλλά για να μην παραδεχτούν τα λάθη τους επιμένουν ανόητα στην διατήρηση τους με ό,τι συνεπάγεται αυτού.

Write the message