Οικοδομική δραστηριότητα
Η νέα κυβέρνηση μπήκε με έπαρση στα καθήκοντα της με έντονο το ύφος άμεσης διόρθωσης κάποιων βασικών αναγκών της κοινωνίας. Σωστά μεν αλλά μισά (αύξηση συντάξεων, κατώτατου μισθού, διόρθωση φορολογικών πολιτικών, κ.α.). Αυτά είναι τα κλαδιά. Η ρίζα; Ασφαλώς η Οικονομική Ανάπτυξη. Επενδύσεις σε βιομηχανία και Οικοδομική δραστηριότητα.
Αλήθεια, πότε θυμάστε την Ελλάδα σε ανάπτυξη; Πότε ήταν οι καλές εποχές; Οι πιο παλιοί θα θυμάστε, ήταν μεταξύ 1954-1969. Και οι νεότεροι όμως, ήταν μεταξύ 1998-2006. Και στις δυο φορές πρωτοστάτησε ένα πράγμα: έκρηξη Οικοδομικής Δραστηριότητας. Και είναι λογικό, αφού απασχολεί πάνω από 100 ειδικότητες επαγγελματιών και πολλά είδη βιομηχανιών.
Γιατί δεν έχουμε τώρα Ανάπτυξη; Για σκεφτείτε: ποιες κοινωνικές ομάδες αγοράζουν σπίτια/κατοικίες; Οι φτωχοί όχι, αφού δεν δύνανται. Οι πλούσιοι ναι, αλλά καινούριες μονοκατοικίες για αυτούς και μόνο, και είναι ελάχιστοι σαν αριθμός κοινωνικής ομάδας για να κάνουν κάτι. Έμεινε η μεσαία τάξη. Ναι, είναι μια κοινωνική ομάδα που έχει μια οικονομική άνεση, (νέοι οικογενειάρχες, επιχειρηματίες, υψηλόμισθοι υπάλληλοι) που θέλει να αποκτήσει κάποια πράγματα πάνω απ’ τα βασικά και εκμεταλλεύεται πλήρως αυτήν την οικονομική άνεση αγοραστικά. Ξοδεύει τα περισσότερα στην ενδοχώρα, συντηρεί τα μαγαζιά, τα super markets, αγοράζει αυτοκίνητα και διαμερίσματα. Αντίθετα η υψηλή τάξη, ξοδεύει λιγότερα (αφού έχει ήδη), σε συγκεκριμένα μαγαζιά (λόγω κύρους) και αρκετά στο εξωτερικό (λόγω ευκολίας ταξιδιών). Ελάχιστα πάνε στην ”γενική αγορά” της οικονομίας.
Αυτή η μεσαία τάξη λοιπόν ”βομβαρδίστηκε” σκληρά από τις τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις (μαζί με τους χαμηλόμισθους) ως εύκολο θύμα, για να καλυφθεί το αποθεματικό κενό …και έσβησε. Μαζί της έσβησε και η αγορά και η ελπίδα. Κάποιοι ήθελαν να τελειώσουν τη χώρα.
Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η κοινωνική τάξη, στα σχέδια πόλεων μετά το μεσαίωνα και ειδικά από την Αναγέννηση, έπαιζε σημαίνοντα ρόλο στον αστικό σχεδιασμό, ώστε να βρίσκεται σε προνομιούχα προάστια ή οικοδομικά τετράγωνα κοντά στην αγορά ή το κέντρο. Οι εργατικές κατοικίες (πιο απλές) χτιζόντουσαν κοντά στη βιομηχανική ζώνη. Υπήρχε και ένα Αρχιτεκτονικό ρεύμα σχεδιασμένο πάνω στις ανάγκες αυτής της τάξης, την λεγόμενη bourgeoisie, ο Μοντερνισμός.
Ας ελπίσουμε ότι οι νέοι νόμοι θα επαναφέρουν τη μεσαία αυτή τάξη δυνατή αλλά θα στραφούν και προς την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας για να απορροφηθούν κάποιο απ’ τους 1.000.000+ ανέργους και υποψήφιους καταναλωτές.
Write the message
You must be logged in to post a comment.