Υλικά κατασκευής

            Το χτίσιμο δεν είναι μαγειρική που παίρνουμε τα γνωστά υλικά κάθε φορά για να φτιάξουμε ένα φαγητό (εδώ που τα λέμε κι αυτό έχει εξελιχθεί με νέες συνταγές). Γιατί χρησιμοποιούμε τα ίδια υλικά χτισίματος με τον ίδιο τρόπο εδώ και 70 χρόνια; Όταν είναι να φτιαχτεί ένα σπίτι, η σκέψη όλων είναι αυτή: μπετόν για σκελετό, τούβλα για τοίχους, dow για μόνωση, κουφώματα αλουμινίου, και ταράτσα με κλιμακοστάσιο (για να την κάνουμε μετά σπίτι κι αυτή).

Θάψιμο της τεχνολογίας

            Αν αναρωτιέστε ποια είναι τα νέα υλικά, σαφώς και είναι δεκάδες και πωλούνται μαζικά στην Ευρώπη (vinyl, fiberglass, polycarbonate, plastic, transparent concrete, mixed walls systems, aluminum) αλλά εδώ όχι αφού δεν προωθούνται λόγω… Αυτό είναι το σημείο κλειδί. Ποιος είναι ο λόγος; Πριν αναφερθούμε σ’ αυτόν σκεφτείτε ποιοι τα προτείνουν/αγοράζουν για τους πελάτες τους. Είναι οι διάφοροι μάστορες, κατά δεύτερον λόγο οι μηχανικοί και κατά τρίτον εμείς οι ιδιώτες. Οι μάστορες τι ενημέρωση έχουν; Καμία. Απλά όποιος θέλει κάνει μια αίτηση και εγγραφή στην εφορία και την άλλη μέρα είναι πχ: σοβατζής. Ασφαλώς μαθαίνει τη χειρονακτική εργασία μόνος του με τον καιρό, και το εισόδημα ακολουθεί. Μάλιστα έχει και άποψη όταν τον ρωτάει ο πελάτης (άλλος ανίδεος κι αυτός) και έτσι πάει χρόνια η δουλειά. Ασφαλώς και τα υλικά δεν είναι απλά το να μάθεις ένα όνομα και που μπαίνουν, αλλά θέλουν βαθιά γνώση γιατί επηρεάζουν τη κτιριακή απόδοση σε θέματα στατικότητας, αερισμού, φωτός, μεταβλητότητας, αλληλουχίας δόμησης, κόστους κ.α. που χρίζουν επιστημονικής ανάλυσης. Πχ: Η σιδεροκατασκευή δεν είναι μόνο για τους ουρανοξύστες και το τούβλο δεν είναι μόνο για τοίχους. Μια συνολική μελέτη του κτιρίου με όλες τις συνιστώσες επιβάλλει τα σωστά υλικά.

Στασιμότητα για το κέρδος

             Οι μηχανικοί μαθαίνουν αρκετά παλιά και σύγχρονα υλικά στο πανεπιστήμιο. Όμως όταν εισέρχονται στην αγορά, μπλέκουν σε ένα τυποποιημένο σύστημα που επιβάλλουν οι ανύπαρκτοι κρατικοί μηχανισμοί (αυθαίρετα), οι μάστορες, οι μεγαλέμποροι υλικών και ο ζήλος για γρήγορο κέρδος. Κατά συνέπεια μαθαίνουνε ένα πράγμα και το κάνουνε συνέχεια. Όσον αφορά τους ιδιώτες, σαν άλλοι θεοί γνώσης, σηκώνουν αυθαίρετα ”του κεφαλιού τους” παντού ανά την επικράτεια, για να αποφύγουν το υπέρογκο κόστος της αγοράς ενός νόμιμου οικοπέδου και οικοδομής.

            Τελευταία πήγε να ψηφιστεί νόμος που θα υποχρεώνει όλους όσους ασχολούνται με την οικοδομή να έχουν σχετικά πτυχία. Αυτό από μόνο του δεν αλλάζει κάτι, όταν οι περισσότερες εργασίες γίνονται ”στο σκοτάδι” και χωρίς αποδείξεις. Με τα σωστά υλικά κερδίζουμε σε χώρο, διαύγεια, κόστος, χρόνο, προσαρμογή στις ανάγκες μας και αντοχή. Η ενημέρωση είναι η πηγή κέρδους για όλα.

Write the message