Διακόσμηση και Ευ ζην

            ‘Εχετε παρατηρήσει ποιοι χώροι είναι διακοσμημένοι επαγγελματικά; Έχετε αισθανθεί μαγικά ή αδιάφορα από κάποιους απ’ αυτούς; Γνωρίζετε ότι ο περιβάλλων χώρος συντελεί αποφασιστικά στη καλύτερη υγεία μας;

            Παρατηρείται ότι οι επαγγελματικοί χώροι (καφετέριες, ξενοδοχεία, καταστήματα, αεροδρόμια, κτλ.) είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία διακοσμημένοι από επαγγελματίες διακοσμητές. Αναρωτιέστε γιατί; …σωστά σκεφτήκατε. Είναι για εμπορικούς σκοπούς άρα απαιτείται. Πχ: σε μια εμπορική οδό με καταστήματα ρούχων, ο κόσμος θα ελκυστεί απ’ αυτά που είναι πιο εμφανίσημα και θα το επισκεφτεί. Ο κανόνας του εμπορίου είναι ‘’Οι περισσότεροι θα μπουν, περισσότεροι θα αγοράσουν’’, κατά συνέπεια το κέρδος. Τι κρύβεται όμως πίσω απ’ τη διακόσμηση και την κάνει τόσο αποφασιστικής σημασίας;

Κανόνες Διακόσμησης

  1. Εμφάνιση. Υπάρχει αρμονία υλικών και χρωμάτων.
  2. Ένα συγκεκριμένο θέμα/ιδέα.
  3. Στόχευση στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα υποψηφίων αγοραστών.
  4. Εφαρμογή στο κάθε προϊόν (marketing).
  5. Μοναδικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
  6. Ψυχολογία μάζας.
  7. Ταυτοποίηση-κύρος της εταιρείας.
  8. Αστάθμητοι παράγοντες/ιδιομορφίες του χώρου, του δρόμου ή του κοινού.

            Είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας; Επιχειρήσεις όπως, νυχτερινά μαγαζιά, καφετέριες, καταστήματα ένδυσης, κ.ά. για να παραμείνουν ανταγωνιστικά επενδύουν σε διακόσμηση τουλάχιστον μια φορά τα 5 έτη. Διαφορετικά…

Τα προβλήματα

            Στις κατοικίες αντίθετα παρατηρείται το αντίθετο φαινόμενο. Είναι ελάχιστες οι διακοσμημένες και δη από επαγγελματία διακοσμητή. Εδώ ακούγεται πολύ το ‘’εγώ ξέρω καλύτερα’’ και το ‘’φτιάχνω μόνος μου’’. Εδώ υπάρχει άγνοια για το σε τι ωφελεί αφού δεν είναι επαγγελματικός χώρος. Κι όμως! Είναι σημαντικότερο, είναι ο χώρος όπου ζείτε, το καταφύγιο σας. Ένα μη διακοσμημένο σπίτι μπορεί να έχει: αδιάφορο ή ενοχλητικό αισθητικά εσωτερικό,  παράγωνους χώρους, κακή διαρρύθμιση, λάθος θέσεις κρεββατιών, κακή μόνωση, μη λειτουργικά έπιπλα και συσκευές.

            Όλα αυτά μεσομακροπρόθεσμα συντελούν στα εξής: Ένας χώρος χωρίς διακόσμηση για μια οικογένεια με 1 παιδί, ή μια με 3, για έναν υπάλληλο λογιστηρίου, ή ένα υπάλληλο σε γκαλερί, κτλ. δεν μπορεί να ταιριάξει με τα χαρακτηριστικά του κάθε ενοίκου και υποσυνείδητα μέρα με τη μέρα αρχίζει να νιώθει ένα κενό που προσπαθεί να καλύψει με άλλες ενέργειες (αγορές ή έξοδο), μια νευρικότητα με κάποια πράγματα που δεν τον εξυπηρετούν στο σπίτι, κούραση από τον κακό φωτισμό, φρένο στη δημιουργικότητα, έκθεση στα ραδιενεργά υλικά της κατασκευής ή στην υπερβολική ζέστη, μειωμένη εμπορική αξία κ.ά. Όλα μαζί σε διάστημα 15-20 ετών, συντελούν σε κακή ψυχολογία, αίσθηση στέρησης, άγχος, επαγγελματική στασιμότητα, χειρότερη υγεία, ακίνητο με χαμηλότερη αξία. Πως αλλάζουν αυτά;

Τα οφέλη

            Σε ένα σωστό οικιακό περιβάλλον λοιπόν, ο ένοικος απολαμβάνει ευχάριστη ατμόσφαιρα, σχεδιασμένη ειδικά γι’ αυτόν στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, επαγγέλματος και οικογένειας του, απολαμβάνει να χρησιμοποιεί τους χώρους και τα έπιπλα που είναι σχεδιασμένα λειτουργικά, απολαμβάνει οικονομία στη κατανάλωση κλιματισμού λόγω καλής μόνωσης, σχεδιασμού ανοιγμάτων (κουφωμάτων-πόρτες-βεράντες) και προσανατολισμού, απολαμβάνει ησυχία από τους εξωτερικούς θορύβους λόγω και της ηχομόνωσης, απολαμβάνει ξεκούραστο διάκοσμο και φωτισμό. Δηλαδή, το σπίτι σε ωθεί να προτιμάς να κάθεσαι περισσότερες ώρες, να μην βγαίνεις συχνά έξω αλλά να καλείς τους φίλους και να διασκεδάζετε μαζί στο χώρο σου που νιώθεις υπερήφανος, να κάνεις δουλειά στο σπίτι, να ξεκουράζεσαι και να γαληνεύεις υπό τον διάκοσμο της αρμονίας και των αγαπημένων σου χρωματισμών, να προσέχεις τα μάτια τα δικά σου και των παιδιών σου λόγω του σωστού φωτισμού, να κερδίζεις χρήματα από την ελάχιστη λειτουργία του κλιματισμού, να αποφύγεις προβλήματα υγείας απ’ τα ραδιενεργά υλικά και ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

            Πραγματικά τα έξοδα χρήσης από ένα κακοσχεδιασμένο σπίτι μπορούν σε 3-5 χρόνια μόνο να καλύψουν το κόστος διακόσμησης ολόκληρου διαμερίσματος που είναι ίσο με μια εξωτερική μόνωση τοίχου 6 μέτρων, και φυσικά χωρίς να υπολογίσουμε τα υπόλοιπα κόστη σε υγεία που είναι ακόμα μεγαλύτερα.

            Ακόμα ένα παράδειγμα: Εξοχή ή Πόλη; Σίγουρα οι περισσότεροι θα απαντήσουν Εξοχή. Εξοχή, γιατί μέσα στη φύση ο άνθρωπος ζεί σε καθαρότερο περιβάλλον χωρίς κίνηση, καυσαέρια και θόρυβο, ηρεμεί το βλέμμα του στην όμορφη θέα, δεν έχει άγχος απ’ το ρυθμό ζωής, αυτοσυγκεντρώνεται, δεν εκτίθεται τόσο σε ραδιενεργά υλικά, έχει φυσικό εξαερισμό και περισσότερο φως, τα σπίτια είναι μεγαλύτερα και με αυλές, πιο φτηνά, οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο τους γιατρούς και ζούνε περισσότερα χρόνια, κτλ. Αντίστοιχο παραλληλισμό μπορούμε να κάνουμε σε ’’διακοσμημένο σπίτι’’ (εξοχή) ή ’’όχι’’ (πόλη).

Υλοποίηση;

            Η μετατροπή (ανακαίνηση/διακόσμηση) ενός υπάρχοντος χώρου μπορεί να γίνει μετά από μελέτη του ειδικού και χωρίς να πειραχτούν τα στατικά μέρη του κτιρίου (κολώνες-δοκάρια). Οπότε δεν πρέπει να σας ανησυχεί αυτό. Επίσης οι αλλαγές μπορούν να γίνουν τμηματικά ώστε να συνεχίσουν οι ένοικοι να ζουν στο χώρο μέχρι να τελειώσει. Οι αλλαγές δεν είναι αμετάβλητες, μπορεί δηλαδή ο χώρος να ξαναλλάξει ή να επανέλθει στην πρωτέρα κατάσταση.

            Γι αυτό αναφέρεται στο τίτλο η λέξη σχεδ’’ΙΑΣΗ’’. Η Αρχιτεκτονική προσδίδει υγεία. Κερδίστε υγεία και χρήματα, είναι στα χέρι σας.

Write the message