Αρμοδιότητες Μηχανικών
Στην Ελληνική αγορά υπάρχει σύγχυση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Κατά κύριο λόγο ο καθένας πιστεύει πως ο Πολιτικός Μηχανικός σχεδιάζει και κτίζει, ο Αρχιτέκτονας ζωγραφίζει τοίχους, ο Διακοσμητής αλλάζει χρώματα και θέση επίπλων, ο Μηχανολόγος βάζει ανελκυστήρες, και για Τοπογράφο ή Ηλεκτρολόγο, ή Αρχιτέκτονα τοπίου δεν έχει καμία γνώση.
Το τίμημα
Αυτό έχει σαν συνέπεια όταν θέλει να κάνει μια δουλειά να απευθύνεται σε λάθος επαγγελματία, με αποτέλεσμα μια κακή υπηρεσία, οικονομική ζημιά και χάσιμο χρόνου. Πως όμως προήλθε αυτό και δεν ακολουθήθηκε αυτό που γίνεται στις ανεπτυγμένες χώρες τόσα χρόνια;
Η αιτία;
Η εμφανής απάντηση είναι το συνδικαλιστικό-πολιτικό νταλαβέρι. Δηλαδή, τα πιο ‘’κοντά’’ στα κόμματα σωματεία, τάζουν και παίρνουν δικαιώματα εις βάρος των άλλων. Το δεύτερο είναι ο ΄΄άγραφος νόμος΄΄, ή καλύτερα το <<ό,τι δηλώσεις είσαι>>. Πχ: Μια ομάδα Μηχανικών διαδίδει πως διακοσμεί κτίρια, κάνει μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού (ενώ δεν είναι αρμόδιοι) και σιγά-σιγά το κατοχυρώνει στη συνείδηση του κόσμου. Άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.
Κοινωνικά ταμπού
Ο Έλληνας πελάτης επίσης είναι εγκλωβισμένος στα κοινωνικά ταμπού, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει: ‘’Μα το είπε ο γιατρός!’’ Δεν ψάχνει, δεν ελέγχει. Ασφαλώς και η πολιτεία δεν ασχολείται με το να ξεκαθαρίσει αυτή τη ανωμαλία. Σκεφτείτε πόσες βαθμίδες ηλεκτρονικών ή αποφοίτων πληροφορικής υπάρχουν… ΟΑΕΔ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΑΤΕΙ, ΑΕΙ… ναι 5! άντε εξήγησε τι κάνει ο καθένας.
Η διαδικασία παγκοσμίως
- για μικρά κτίρια και κατοικίες: ο Αρχιτέκτονας αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη σχεδίαση και κατασκευή, χρησιμοποιώντας Τοπογράφο Μηχανικό σε μη ενταγμένα στο σχέδιο ή αγεωγράφητα οικόπεδα, Γεωλόγο σε ευμετάβλητα εδάφη και Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο για τις ανάλογες εγκαταστάσεις.
- για δημόσια κτίρια (μεγάλης κλίμακας) μετά τους Τοπογράφους και Γεωλόγους, οι Αρχιτέκτονες αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό, οι Πολιτικοί Μηχανικοί το κάνουν να σταθεί, οι Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι όλες τις μηχανικές εγκαταστάσεις, οι Αρχιτέκτονες Τοπίου τους εξωτερικούς χώρους, οι Διακοσμητές τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, οι Μελετητές φωτισμού το φωτισμό κτλ.
Όταν λοιπόν θέλεις να χτίσεις ή να διαμορφώσεις ένα σπίτι και πας σε μη Αρχιτέκτονα είναι σαν να πας στον Οδοντίατρο να σου δει τη καρδιά. Θα πηγαίνατε; Αν κρίνουμε απ’ το πώς είναι η Αθήνα… ναι, πήγαμε!
Write the message
You must be logged in to post a comment.